Nieuws & Media

Nieuw YouTube account!

De vakantie is voor (bijna) iedereen weer voorbij en dat betekent dat ook het FJFO weer losgaat! We beginnen het nieuwe seizoen met een gloednieuw YouTube-account, waar de komende tijd opnames op zullen verschijnen. Klik hier voor de link naar het nieuwe account. Stay tuned voor nieuwe uploads!

Geslaagd Neerpelt weekend

Zondag 5 mei vertrokken we al vroeg richting Neerpelt, in België. Hier vond het 67e Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) plaats. Na een lange reis van meer dan 3 uur, waarin we een FJFO quiz speelden en de film How to train your dragon kwamen we aan in Neerpelt. We werden op de foto gezet en daarna mochten we inspelen. 

We speelden het volgende programma tijdens het festival:

  • Fanfare Brilliante – Michael Geisler 
  • Hymn to the fallen – John Williams arr. Klaas van der Woude
  • Elegy I – Jacbo de Haan 
  • How to train your dragon – John Powell arr. Ton van Grevenbroek 

Na het optreden speelden we in de parade, op weg naar de prijsuitreiking. Met wat marsen en wat spontane muzikale dingen, kwamen we aan in de sporthal waar de prijsuitreiking zou plaatsvinden. Er was een hele show omheen gebouwd met het plaatselijke harmonie orkest. 

Uiteindelijk kregen we te horen dat we een 1e prijs cum laude hadden gehaald, dit betekent dat we meer dan 90 punten hadden gehaald. Dol blij waren we met het resultaat. Helaas mochten we diezelfde avond niet optreden op het gala concert, maar het was een grote troost dat nog nooit eerder zoveel punten hebben gehaald op het EMJ in Neerpelt (in 2013 en 2015 namen we ook deel aan het festival). Na een gezellige avond gingen we weer terug naar Friesland.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde, muzikale dag!

FJFO in Neerpelt

Terugkijken op een geslaagd concert met het TJSO

Op zaterdag 16 maart vond het dubbelconcert plaats van het Frysk Jeugd Fanfare Orkest in samenwerking met het Twents Jeugd Symfonie Orkest. Het concert vond plaats in de Meinardskerk in Minnertsga. Vorig jaar was het FJFO o.l.v. Syde van der Ploeg te gast in Hengelo om te musiceren met het TJSO o.l.v. Carl Wittrock. Dat beviel zo goed dat na afloop is afgesproken dat het TJSO ook nog een keer naar Fryslân zou komen voor een tegenbezoek. Op zaterdag 16 maart was het zover: het TJSO kwam naar Friesland om een concert te geven.

Het FJFO opende het concert met Fanfare Brilliante van Michael Geisler. Daarna werd Hymn tot the Fallen gespeeld. Hymn to the Fallen is de soundtrack van de film Saving Private Ryan. Dit is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1998 en is bekroond met 5 Oscars. Na een bloederig gevecht in 1944 in Normandië zijn er drie soldaten omgekomen die allemaal Ryan heten, broers van elkaar. Er treedt een speciale regeling in werking dat de nog levende broer James naar huis mag. Maar het is een hele klus om James op te sporen. Zoals de titel doet vermoeden is deze hymne een eerbetoon aan alle gevallen Amerikaanse soldaten. De compositie begint en eindigt met tweestemmige trompetsignalen begeleid door militaire trom. De twee trompettisten van het TJSO, Rémi Keupink en Daan Wilms mochten de trompetsignalen spelen vanaf het orgel, achter in de kerk. Vervolgens speelde het FJFO Elegy I van Jacob de Haan. Hij heeft zich laten inspireren door drie verschillende kunstvormen. Een gedicht, een schilderij en een Frans lied over jaloezie. Het FJFO gaat dit werk in mei uitvoeren op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt, België. Een festival waar jeugdorkesten van over de gehele wereld vertegenwoordigt zullen zijn. Daarna speelden ze African connection, gedirigeerd door Carl Wittrock (dirigent van het TJSO en de componist van African Connection). Daarna speelden ze How to train your dragon, naar de gelijknamige film. Vervolgens werd Queen in Concert gespeeld; een medley van bekende, maar ook minder bekende nummers van Queen.

Na de pauze was het Twents Jeugd Symfonie Orkest aan de beurt. Ze begonnen met het muziekstuk Finlandia van Jean Sibelius. Het is een hymne waar veel teksten op zijn gemaakt. Veel Finnen beschouwen het als het hun volkslied. Het muziekstuk Kol Nidrei van Max Bruch, is ook wel een gebed voor cello en orkest. Normaal gesproken is het een stuk voor orekst en Cello, maar deze keer mocht onze eigen Jelma van der Werff samen met Jasmien Salama van het TJSO (cello) het stuk spelen. Daarna werd Orphee aus Enfers van Jacques Offenbach gespeeld, een opera muziekstuk De ouverture eindigde met de ‘Galop infernal’, algemeen bekend als de muziek van de ‘Can-can’. Vervolgens speelde het TJSO Nimrod uit Enigma Variations van Edward Elgar, niet gedirigeerd door Carl Wittrock, maar door Syde van der Ploeg! Daarna speelden ze The Children of Sanchez en The Greatest Showman naar de gelijknamige musicalfilm uit 2017. 

De avond werd afgesloten door het gezamelijk gespeelde muziekstuk Pas de deux van Carl Wittrock. Pas de deux is gecomponeerd in opdracht van het Orkest van het Oosten voor een project ‘Liefde voor Muziek’, een project om de HaFaBra wereld en de symfonische wereld te verbinden. Veel blazers in onze symfonieorkesten zijn begonnen bij de plaatselijke harmonie of fanfare. In Pas de deux ‘dansen’ deze twee orkestvormen samen.

We kunnen terugkijken op een geslaagd concert!

Photo by: Harto Schillemans

Concert Friese en Twentse jeugd met fanfare en symfonie

MINNERTSGA – Het Frysk Jeugd Fanfare Orkest (FJFO) houdt zaterdag 16 maart een concert in samenwerking met het Twents Jeugd Symfonieorkest (TJSO) in de Meinardskerk in Minnertsga.

Tegenbezoek

Het is de tweede keer dat het FJFO en het Twentse symfonieorkest met elkaar concerteren. Vorig jaar juni musiceerden beide formaties ook gezamenlijk: in Hengelo. Dat beviel zo goed dat na afloop is afgesproken dat het TJSO ook nog een keer naar Fryslân zou komen voor een tegenbezoek.

Festival

Het festival in Neerpelt staat hoog aangeschreven en wordt door het FJFO als een concours benaderd. Het orkest komt er uit in de hoogste afdeling. Op het programma in België staan twee werken die daar door een vakjury worden beoordeeld. Het zijn ‘Elegy I’ van de Friese componist Jacob de Haan en ‘How to train your dragon’ van John Powell. Deze beide stukken speelt het FJFO ook in Minnertsga. Daarnaast staan onder meer het gedragen ‘Hymn to the fallen’ van John Williams en ‘Fanfare Brillante’ van Michael Geisler op het programma.

Carl Wittrock

Het Twents Jeugd Symfonieorkest staat al ruim tien jaar onder leiding van dirigent, componist en muziekdocent Carl Wittrock. Hij schrijft veel muziek voor hafabra-orkesten, en richt zich daarbij ook regelmatig specifiek op de jeugd. Het TJSO treedt regelmatig op: in eigen provincie en daar buiten. De formatie telt zo’n 65 leden in de leeftijd van 12 tot 21 jaar.

Promotie

Het FJFO telt een 40-tal leden in de leeftijd van 12 tot 24 jaar en staat sinds jaar en dag onder leiding van Syde van der Ploeg uit Tzummarum. Het orkest is in 1997 opgericht en heeft als doel de fanfaremuziek te promoten en jeugd te enthousiasmeren muziek te maken. Het orkest is dan ook regelmatig te beluisteren bij optredens in Fryslân, maar ook buiten de provinciegrenzen.

Bron: Franeker Courant