Concert Friese en Twentse jeugd met fanfare en symfonie

MINNERTSGA – Het Frysk Jeugd Fanfare Orkest (FJFO) houdt zaterdag 16 maart een concert in samenwerking met het Twents Jeugd Symfonieorkest (TJSO) in de Meinardskerk in Minnertsga.

Tegenbezoek

Het is de tweede keer dat het FJFO en het Twentse symfonieorkest met elkaar concerteren. Vorig jaar juni musiceerden beide formaties ook gezamenlijk: in Hengelo. Dat beviel zo goed dat na afloop is afgesproken dat het TJSO ook nog een keer naar Fryslân zou komen voor een tegenbezoek.

Festival

Het festival in Neerpelt staat hoog aangeschreven en wordt door het FJFO als een concours benaderd. Het orkest komt er uit in de hoogste afdeling. Op het programma in België staan twee werken die daar door een vakjury worden beoordeeld. Het zijn ‘Elegy I’ van de Friese componist Jacob de Haan en ‘How to train your dragon’ van John Powell. Deze beide stukken speelt het FJFO ook in Minnertsga. Daarnaast staan onder meer het gedragen ‘Hymn to the fallen’ van John Williams en ‘Fanfare Brillante’ van Michael Geisler op het programma.

Carl Wittrock

Het Twents Jeugd Symfonieorkest staat al ruim tien jaar onder leiding van dirigent, componist en muziekdocent Carl Wittrock. Hij schrijft veel muziek voor hafabra-orkesten, en richt zich daarbij ook regelmatig specifiek op de jeugd. Het TJSO treedt regelmatig op: in eigen provincie en daar buiten. De formatie telt zo’n 65 leden in de leeftijd van 12 tot 21 jaar.

Promotie

Het FJFO telt een 40-tal leden in de leeftijd van 12 tot 24 jaar en staat sinds jaar en dag onder leiding van Syde van der Ploeg uit Tzummarum. Het orkest is in 1997 opgericht en heeft als doel de fanfaremuziek te promoten en jeugd te enthousiasmeren muziek te maken. Het orkest is dan ook regelmatig te beluisteren bij optredens in Fryslân, maar ook buiten de provinciegrenzen.

Bron: Franeker Courant