Terugkijken op een geslaagd concert met het TJSO

Op zaterdag 16 maart vond het dubbelconcert plaats van het Frysk Jeugd Fanfare Orkest in samenwerking met het Twents Jeugd Symfonie Orkest. Het concert vond plaats in de Meinardskerk in Minnertsga. Vorig jaar was het FJFO o.l.v. Syde van der Ploeg te gast in Hengelo om te musiceren met het TJSO o.l.v. Carl Wittrock. Dat beviel zo goed dat na afloop is afgesproken dat het TJSO ook nog een keer naar Fryslân zou komen voor een tegenbezoek. Op zaterdag 16 maart was het zover: het TJSO kwam naar Friesland om een concert te geven.

Het FJFO opende het concert met Fanfare Brilliante van Michael Geisler. Daarna werd Hymn tot the Fallen gespeeld. Hymn to the Fallen is de soundtrack van de film Saving Private Ryan. Dit is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1998 en is bekroond met 5 Oscars. Na een bloederig gevecht in 1944 in Normandië zijn er drie soldaten omgekomen die allemaal Ryan heten, broers van elkaar. Er treedt een speciale regeling in werking dat de nog levende broer James naar huis mag. Maar het is een hele klus om James op te sporen. Zoals de titel doet vermoeden is deze hymne een eerbetoon aan alle gevallen Amerikaanse soldaten. De compositie begint en eindigt met tweestemmige trompetsignalen begeleid door militaire trom. De twee trompettisten van het TJSO, Rémi Keupink en Daan Wilms mochten de trompetsignalen spelen vanaf het orgel, achter in de kerk. Vervolgens speelde het FJFO Elegy I van Jacob de Haan. Hij heeft zich laten inspireren door drie verschillende kunstvormen. Een gedicht, een schilderij en een Frans lied over jaloezie. Het FJFO gaat dit werk in mei uitvoeren op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt, België. Een festival waar jeugdorkesten van over de gehele wereld vertegenwoordigt zullen zijn. Daarna speelden ze African connection, gedirigeerd door Carl Wittrock (dirigent van het TJSO en de componist van African Connection). Daarna speelden ze How to train your dragon, naar de gelijknamige film. Vervolgens werd Queen in Concert gespeeld; een medley van bekende, maar ook minder bekende nummers van Queen.

Na de pauze was het Twents Jeugd Symfonie Orkest aan de beurt. Ze begonnen met het muziekstuk Finlandia van Jean Sibelius. Het is een hymne waar veel teksten op zijn gemaakt. Veel Finnen beschouwen het als het hun volkslied. Het muziekstuk Kol Nidrei van Max Bruch, is ook wel een gebed voor cello en orkest. Normaal gesproken is het een stuk voor orekst en Cello, maar deze keer mocht onze eigen Jelma van der Werff samen met Jasmien Salama van het TJSO (cello) het stuk spelen. Daarna werd Orphee aus Enfers van Jacques Offenbach gespeeld, een opera muziekstuk De ouverture eindigde met de ‘Galop infernal’, algemeen bekend als de muziek van de ‘Can-can’. Vervolgens speelde het TJSO Nimrod uit Enigma Variations van Edward Elgar, niet gedirigeerd door Carl Wittrock, maar door Syde van der Ploeg! Daarna speelden ze The Children of Sanchez en The Greatest Showman naar de gelijknamige musicalfilm uit 2017. 

De avond werd afgesloten door het gezamelijk gespeelde muziekstuk Pas de deux van Carl Wittrock. Pas de deux is gecomponeerd in opdracht van het Orkest van het Oosten voor een project ‘Liefde voor Muziek’, een project om de HaFaBra wereld en de symfonische wereld te verbinden. Veel blazers in onze symfonieorkesten zijn begonnen bij de plaatselijke harmonie of fanfare. In Pas de deux ‘dansen’ deze twee orkestvormen samen.

We kunnen terugkijken op een geslaagd concert!

Photo by: Harto Schillemans